Pernille tæller en million puslespilsbrikker om året

For Pernille Korsgaard fungerer det som mindfulness at tælle brikker. Men hun lægger ikke selv puslespil.
Profilbillede
dato

Tælleriet giver hende fred for stemmerne i hovedet. Og kunderne i Retro Genbrug i Odder får garanti for, at deres spil er intakte.

- Jeg slapper meget af ved at tælle puslespilsbrikker. Hvis jeg har det svært og hører mange stemmer i hovedet, så får jeg ro i kroppen og hovedet. For jeg kan ikke både tælle brikker og have stemmer i hovedet, siger Pernille Korsgaard, der er frivillig i Retro Genbrug i Odder, som er en del af KFUM’s Sociale Arbejde.

Siden hun var godt 20 år, har Pernille lidt af paranoid skizofreni, og senere er post traumatisk stress (PTSD) kommet til.

- Hele mit ungdomsliv har jeg kæmpet med udfordringer. På et tidspunkt havde jeg også et alkoholmisbrug, fordi jeg forsøgte at selvmedicinere. Det gav så endnu flere og nye udfordringer. Jeg var desperat, husker Pernille.

Ræs og stress

Trods vanskelighederne formåede Pernille at uddanne sig som bager, og hun har sammenlagt arbejdet i 8-10 år som bager, heraf noget tid i fleks- og skånejob.

- Men jeg passede ikke ind i det ræs og stress. Jeg havde i det hele taget svært ved at finde min plads i samfundet, fortæller Pernille, som fik førtidspension i 2004.

I dag er Pernille 47 år og hun har fundet sin plads og hylde i Retro Genbrug.

- Det er rart at komme et sted, hvor folk tager imod dig med åbne arme – som den du er. Her forventer folk ikke, at du er et supermenneske. Og det er godt at lave noget, hvor jeg ikke bliver vurderet på evner, og hvor jeg kan være en del af et fællesskab. Det tror jeg, vi har brug for som mennesker.

- I perioder hvor jeg har det ekstra svært, tager jeg hørebøffer på, når jeg begynder at tælle brikker, og jeg skal rumme mig selv. Men jeg tager dem af efter en halv time, for jeg vil også gerne være en del af fællesskabet.

Skrøbelige mennesker

- Jeg var et lille, skrøbeligt menneske, da jeg begyndte i KFUM’s Sociale Arbejde. Nu kan jeg måske hjælpe et andet skrøbeligt menneske med overskuddet fra Retroen, siger Pernille.

Hun tror, at alle har brug for glæde i livet. Og det finder hun i dag i Retroen og i den lokale kirke. Begge steder fungerer som frirum, der giver glæde, ro og et tilhørsforhold til andre mennesker.

I Retroen kommer Pernille hver onsdag og tæller brikker. Typisk tæller hun 10-20 puslespil med hver 1000 brikker. Dertil kommer de mindre puslespil og andre slags spil. Og lige før sommer er der ekstra travlt, fordi mange kunder gerne vil have spil med på ferie.

Når spillene er talt og tjekket, sætter Pernille et lille klistermærke på med teksten ”Spillet er tjekket af Pernille”.

Hverdagens helte

Det frivillige arbejde og fællesskabet i Retroen har givet Pernille lyst til igen at bage. Så det gør hun hver mandag til alle de 41 frivillige i Retroen. Og selv om hun har det svært sammen med mange mennesker – hun er fx aldrig i Retroen i åbningstiden – så holdt hun til Retroens sommerfest en hyldesttale til ”hverdagens helte”.

- Det er en rigtig god følelse at være nået dertil i livet, at jeg anerkender mig selv og tør stå ved mig selv. Så kan det være lige meget, hvad andre tænker. I dag er jeg velbehandlet, og hvis jeg passer på mig selv og tæller lidt brikker, så er dagligdagen egentlig OK, siger Pernille, som i snart 20 år har boet med sin kæreste i den lille landsby Ørting.

Halvandet ton om dagen

Retroen Genbrug råder over hele 1600 kvadratmeter og sælger stort set alt – dog kun særligt udvalgt tøj.

Hver dag henter Retroen omkring halvandet ton varer på genbrugsstationen, som de frivillige sorterer, reparerer og kontrollerer, inden de sættes til salg.

Blandt de frivillige er der et slogan om, at de ”går til Retro”. Så behøver de ikke gå til fitness eller mindfulness.

Butikken har kun åbent ni timer om ugen, og allerede før den åbner, kan der være en lang kø af kunder ned ad vejen. Og når dørene slås op, går det stærkt. Selv om mange varer kun koster 5-10 kroner, så omsætter Retroen for over to millioner kroner årligt. I 2023 var overskuddet 811.000 kroner, som fortrinsvis går til udsatte børn og familier i Odder Kommune.

Retroen gør meget ud af at præsentere varerne pænt og overskueligt og yde en god kundeservice. Det betød blandt andet, at Retroen i 2022 blev kåret som Årets Specialbutik i Odder Kommune.

FAKTABOKS

Retro Genbrug er en del af KFUM's Sociale Arbejde, som hjælper børn, unge og voksne i udsatte livssituationer. Det gælder for eksempel mennesker i ensomhed, hjemløshed, misbrug, fattigdom eller med psykiske vanskeligheder samt sårbare familier og andre, som står udsat. KFUM’s Sociale Arbejdee er en af Danmarks største sociale diakonale organisationer med knap 250 institutioner og sociale tilbud, 1.200 fagprofessionelle medarbejdere og 2.500 frivillige.

Kilde: Redaktionen
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.