Om mindre end en måned skal Odders 9. og 10. klasses elever vælge ungdomsuddannelse. Men selvom en erhvervsuddannelse er den sikre vej til job, valgte kun 19 procent af de unge i Østjylland sidste år en erhvervsuddannelse.
Ny opgørelse fra Dansk Industri (DI) fortæller, at de fleste nyuddannede faglærte nærmest bliver flået ud i job. I løbet af det første år efter endt uddannelse er mere end 90 procent i beskæftigelse, viser opgørelsen.
- At der er et sikkert job i den anden ende af en erhvervsfaglig uddannelse, har vi længe kendt til i vores to kommuner, hvor der er stor mangel på faglærte. Så det kommer ikke bag på os i Randers og Norddjurs, at det forholder sig sådan.
- Men det er altid godt at få det dokumenteret, så vi kan fortælle det igen og igen til de unge mennesker, når de står og skal vælge uddannelsesretning efter folkeskolen, siger formand for DI Randers-Norddjurs Per Hastrup, som også er adm. direktør for Prodan A/S, hvor de også taget mange lærlinge ind.
Blandt akademikere er det næsten hver tredje, som går ledig i løbet af det første år efter endt uddannelse. Blandt faglærte er det næsten kun hver tiende. Og i fag som industrioperatør, tømrer og elektriker er tallet tæt på nul. Senere i livet er jobmulighederne også gode. Ledigheden hos faglærte er generelt lavere end gennemsnitsledigheden.
Faglærte bliver iværksættere
Har man som ung østjyde en snigende drøm om engang at blive iværksætter, så er en faglært uddannelse også en sikrere vej. Hver tredje nye virksomhed bliver skabt af en faglært iværksætter. Det er næsten dobbelt så mange som grupperne af iværksættere med akademisk uddannelse og mellemlang videregående uddannelse, som er på de næste pladser.
- Hvem drømmer ikke om at være en rigtig Ole Opfinder? Det tænker jeg også gælder blandt de unge. Jeg gætter på, at de ser på mange af dem, der deltager i DR-programmet Løvens hule, som seje og som nogle, der kommer med geniale idéer til et nyt produkt og et nyt koncept.
Bare så også at uddannelsesvejlederne er opmærksomme på det, så de går ind og hjælper flere af de unge i retning af en erhvervsuddannelse, siger Per Hastrup.
Han peger på, at behovet, for at der uddannes flere faglærte, stiger i fremtiden. Faglærte står helt centralt, hvis vi skal komme i mål med digitalisering og grøn omstilling i Danmark. Det er i høj grad dem, der skal være udførende i Danmarks omstilling.