Vær med, når Claus Fenger fra Odder åbner sin gård for 4.000 danskere, så de med egne øjne kan opleve, hvordan et moderne landbrug fungerer

Vejlskovgaard
dato

Tag traktorkørekort, hop i halmen og bliv klogere på samspillet mellem landbrug og natur. Det er blot noget af det, familier fra hele landet kan opleve søndag 15. september, når 30 Arla-landmænd åbner stalddørene for en hyggelig og lærerig dag til Åbent Landbrug.  

 Én af dem er 43-årige Claus Fenger fra Odder, der gik direkte på landbrugsskole efter folkeskolen og siden 2017 har drevet gården Vejlskovgaard, hvor han er fjerde generation. På gården har han 535 sortbroget dansk malkekvæg.

Claus har ikke selv arrangeret Åbent Landbrug før. Til gengæld var hans far med til at udvikle konceptet for godt 25 år siden.

Gården var sidste gang med for mere end 10 år siden, men nu er Claus gået all in og regner med at få hele 4.000 gæster. Og da hans ejendom er 450 hektar, mener han nok, at han har plads.

”Den gård, vi driver, er et åbent landbrug hver dag, og vi har flere hundrede gæster hver weekend. Folk kan altid købe frisk mælk fra en automat hos os. Derigennem oplever vi en enorm interesse for vores produktion. Jeg tror, der mangler viden om landbruget mange steder, og jeg håber, at vi ved at vise, hvordan en mælkeproduktion foregår, kan være med til at afmystificere det,” siger Claus Fenger.  

På gården vil der til Åbent Landbrug være forskellige muligheder for at købe mad, kage og kaffe. Man kan også få en traktortur i marken med en landmand eller ombord i en vogn bagved. Du kan få legetraktorkørekort, male mel eller ride en tur på en hest. Du kan komme tæt på dyrene og klappe kalve og se landbrugsmaskiner eller køer, der bliver malket. Og der vil være forskellige boder fra kreative produktioner i nærområdet, salg fra en frugtplantage, gårdbutikker og smagsprøver fra Arla.


Noget lidt særligt hos Claus er desuden muligheden for at se et mini-vådområde. Formålet med minivådområdet er at forbedre vandmiljøet ved at reducere kvælstof og fosfor fra markernes drænvand på en naturlig måde, så det virker som et filter. Til Åbent Landbrug vil en ekspert fortælle om systemet.

Claus håber, at publikum vil tage hjem efter Åbent Landbrug med et mere nuanceret syn på, hvad moderne landbrug er.  

”Jeg håber, at folk får svar på deres spørgsmål og lærer noget nyt om fødevare- og mælkeproduktion. Og så håber jeg, at de fornemmer, at vi som erhverv går ekstremt meget op i at producere så grønt og bæredygtigt som muligt, mens vi har et stort fokus på dyrevelfærd. Vi elsker naturen og omgiver os med et smukt kuperet terræn, som vi glæder os til at give folk en bid af.” 

Kilde: Redaktionen
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.