Tag på en historisk og naturskøn rejse i kajak

Foto: Redaktionen.
Profilbillede
Anna Ludmilla Strømbæk Henriksen

Tag med Odder Museum på kajaktur på Norsminde Fjord og bliv både klogere på det at sejle i kajak, men også på den lille fjords rige landskabs- og kulturhistorie. 

I skolernes sommerferie er der mulighed for at komme på en ud af fem kajakture, der foregår på Norsminde Fjord. Turene guides af dygtige instruktører fra Hou Kajakklub, så det bliver en god og tryg oplevelse for alle. Du får her et crash-kursus i kunsten at sejle kajak.

Derudover vil Odder Museums naturvejleder og museumsformidler sørger for, at du får indblik i både den landskabs- og kulturhistorie, som fjorden gemmer på. 

Norsminde Fjord har nemlig været et af de mest velundersøgte områder, når det kommer til bosætning i jæger- og bondestenalderen. Her var ertebøllekulturen blandt andet repræsenteret, og der var et højt specialiseret kystfanger folk, der har været med til at give forskere et rigt indblik i datidens dagligliv.

Blandt andet, når det kommer til, hvordan naturen og dyrelivet, omkring de mange bopladser, så ud for mange tusinder af år siden. 

Fjordens historie

Der har været beboelse langs fjordens kyst de sidste 8000 år, hvorfor det kan være svært at finde bare en lille plet, hvor mennesket ikke har sat sine spor.

Det er disse spor, der er med til at danne ramme for en fortælling, der centrerer sig om menneskets forhold til naturen, og om jagt, fiskeri og landbrug. Heri også om det skiftende plante- og dyreliv, der har været ved fjorden op gennem tiderne. 

Der vil på kajakturen blive fortalt om istidens landskab, stenalderfolket, om naturhavnen Norsminde med ladeplads, bropenge, kro, englandskrigene og meget mere. Derudover er der også et særligt kapitel om inddæmning og afvanding af fjorden, der har haft den betydning, at fjorden kun er halv størrelse af, hvad den var før - og endda var ved at forsvinde helt. 

På opdagelse i den skønne natur 

At sejle gennem fjordens snævre s-formede indsejling, og herefter se den åbenbare sig for øjnene af en, er i sig selv en oplevelse. Norsminde Fjord er ikke et naturområde, der er let tilgængelig, men ved at tage med på kajaktur, får du udsyn til fjordens skønne natur fra allerførste række. 

Der vil blive sejlet roligt op langs kysten, og der vil hele tiden blive sørget for, at alle er med, mens naturens ro nydes. Der vil derudover også være en madpakke-kaffepause med fortælling til. 

Kajakkerne er stabile, så nybegyndere kan føle sig trygge i dem, og der sejles sjældent på vand, der er dybere end en meter. 

Hvis det lyder som en oplevelse, du bare ikke kan gå glip af, så læs mere om datoer, tilmelding, mødested og pris her.

Kilde: Redaktionen
Flere artikler