I udkanten af Odder ligger den gamle herregård Rathlousdal. Med 200 år gamle lindetræer på begge sider, vil en nydelig allé føre dig direkte fra Odder til Rathlousdal.
Stedet var oprindeligt en bondegård under navnet Loverstrup, men blev i 1570 oprettet som herregård. Gården fik sit nuværende navn i slutningen af 1600 tallet.
Foto: Arkiv.dk / Alléen fra Odder til Rathlousdal
Rathlousdal har haft sin del af ejere, men en der gjorde et indtryk var Emil von Holstein-Rathlousdal. Årsagen er noget helt særligt.
Nord for Rathlousdal ligger Rathlousdal Skov. Her er der både park, et gammelt gravkammer og en obelisk af en datter til en af de tidligere godsejere.
Foto: Arkiv.dk / Gravkammeret i skoven
Men ingen af ovennævnte har noget at gøre med Holsteins særlige præg på Rathlousdal. Men alligevel har skoven noget at sige.
Her indrettede Holstein i 1878 nemlig en dyrepark. Her kunne adelfolket komme og fornøje sig og se de vilde dyr på tæt hold.
Foto: Arkiv.dk / Bjørnegrotten
Parken havde både bjørne, rådyr, dådyr, kronvildt og kænguruer. Pasningen blev dog med tiden for besværlig for godsejeren, og dyrene blev foræret til Zoologisk Have i København.
Foto: Bjørnegrotten i dag
I skoven kan man i dag stadig finde dele af bjørnegrotten, der vidner om en tid hvor russiske bjørne i sin tid badede, sov og gennem ti år opholdte sig i Rathlousdal Skov.