På Karensminde Frugtplantage har æble-Bendt dyrket frugter og bær i snart 90 år

Foto: Privat . Bendts passion er at avle frugt og bær med den allerbedste smag
Profilbillede
dato

Kender du din lokale frugtplantage?
Karensminde Frugtplantage, som ligger lidt uden for Odder, har siden 1932 været et populært sted at hente friske, lokalt dyrkede frugter og bær.

Bendt Olsen, også kaldet æblemanden, er tredjegenerations frugtavler i plantagen.
Da hans bedsteforældre for snart 90 år siden købte gården, ”Karensminde”, blev der plantet en tønde land med æbletræer. 

I mellemtiden er arealet øget til ca. 12 hektar med frugter og bær. Der dyrkes nu æbler, pærer, blommer, sødkirsebær, hindbær, brombær, blåbær m.m. i frugtplantagen. 

Bendts kone, Lene, hjælper også af og til på plantagen samt i den tilhørende butik.
Til dagligt passer Lene sit job som frugtavlskonsulent, hvor hun beskæftiger sig med frugtavlerkunder rundt i hele landet.

Lokal dyrket frugt er populært 

De seneste ti år er interessen for at køre ud til avlerne for at købe lokalt dyrket frugt steget kraftigt, og derfor er udviklingen i plantagen også gået mod øget hjemmesalg. 

Samtidig er selvpluk af frugt og bær, som plantagen tilbyder, også blevet en meget populær aktivitet for såvel børn som voksne. 


Foto: Privat // Bendt og Lenes datter, Anne, plukker bær 

Plantagen er tilpasset udviklingen ved et skift til andre afgrøder og sorter, når det var tid til udskiftning af træer.
Hvor der før kun var æbler, pærer og blommer og kun få sorter af hver, så er der nu mange forskellige frugt- og bærkulturer.

Noget for enhver smag

Som mange måske slet ikke er klar over, findes der mange sorter af de forskellige frugt- og bærarter.
Der er eksempelvis 18 æblesorter, 6 pæresorter, 14 sorter af sødkirsebær og 12 blommesorter. 

”Hvis man vil sælge frugt og bær i hjemmesalg og selvpluk, så er det vigtigt at have mange sorter, så sæsonen for plukning bliver lang, og også så der er noget for enhver smag”, fortæller Bendt, som fra august til april har travlt med at sortere æbler og pærer til salg fra plantagens gårdbutik. 

Fokus på biodiversitet

Der er ca. 30.000 træer og buske i plantagen og mellem alle træ- og buskrækker, gror der græs, mælkebøtter og andet ukrudt, så intet jord ligger bart hen.

”Vores passion er at avle frugter og bær med den allerbedste smag, og der er vi rigtigt godt hjulpet på vej af det danske klima, som er helt optimalt til de sorter, vi dyrker. Samtidig skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at plantagen forbliver et paradis for insekter, fugle og dyr,” fortæller Bendt.

”På plantagen har vi desuden mange insekthoteller, fuglehuse og rodebunker med grene og kviste i plantagen, og ofte vil selvplukkere opleve, at de må gå i lidt ukrudt og højt græs, når de skal ud og plukke bær”, tilføjer Bendt. 

Nedfaldsfrugten tjener til føde for dyr og fugle i plantagen. Intet går til spilde, for om vinteren kommer en flok trækfugle på besøg.
Der kan snildt være 3-5000 sjagger i plantagen, som rydder alt hvad der ligger på jorden og sidder tilbage på træerne. 


Foto: Privat // Æbler fra Karensminde Frugtplantage 

”Det er rigtigt godt for os, for så bliver der rigtigt ryddet i sygdomme og skadedyr til den nye sæson, fortæller Bendt glad. 

Mindst 90% af frugten sælges direkte fra plantagen, mens en lille andel sælges til lokale supermarkeder. 

På plantagen er der otte ansatte i sæsonen til at plukke og sortere de mange frugter og bær.

Du kan læse mere om Karensminde Frugtplantage og se smagsbeskrivelser og fotos af de forskellige æblesorter og meget mere på deres hjemmeside her.

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Bendt // Karensminde Frugtplantage