Husk at passe på vores skolepatrulje

Profilbillede
dato

En ny kampagne skal være med til at sætte fokus på at vise hensyn til- og skabe respekt for eleverne. 

Der er nogle trafikanter, der ikke viser hensyn, når skolepatruljen stiller sig ud til skolevejen for at hjælpe andre sikkert hen til skolen - og det er med til at gøre elevernes arbejde utrygt. Det er i løbet af de sidste par år blevet dokumenteret i flere undersøgelser, som Rådet for Sikker Trafik og LB-Forsikring har gennemført. 

Der var i 2019 4 ud af 10 elever fra skolepatruljen, som havde haft ubehagelige oplevelser med trafikanter, samtidig med, at 3 ud af 10 af eleverne har oplevet en decideret farlig situation. En sådan situation kan for eksempel være, at en trafikant er kørt for tæt på, og i sjældnere tilfælde, kan det være, at eleven fra skolepatruljen faktisk er blevet ramt af en cyklist eller bil. 

Det blev også foretaget en mindre undersøgelse sidste år, af Rådet for Sikker Trafik, som gav et fingerpeg om, at forældrene heller ikke synes, at situationen på skolevejen er optimal. Her oplevede 44 procent af de adspurgte forældre, at der ofte er trafikkaos på deres børns skolevej, hvor dette oftest skyldes antallet af biler og bilernes hastighed - og det er det, der skal gøres noget ved nu. 

Odder Kommune ønsker - med den nye kampagne “Pas på skolepatruljen”, der er lavet i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring - at minde bilisterne om, at de skal vise hensyn, når de krydser en skolepatrulje på vejen. For når der er en skolepatrulje, så betyder det også, at der er skolebørn, der færdes i trafikken. 

Der er i alt 73 kommuner, der deltager i kampagnen.

Stadig et meningsfuldt arbejde

Det er dog heldigvis ikke sådan, at de utålmodige trafikanter har fået lov til at ødelægge det positive ved at være en del af skolepatruljen - i hvert fald ikke for de fleste elever. I undersøgelsen fra 2019, som blev nævnt tidligere, kan man se, at langt de fleste af de 2.800 adspurgte elever, føler, at arbejdet er meningsfuldt, og at det ansvar, som de får, er med til at skabe personlig udvikling. Det er derfor vigtigt at fremhæve, at eleverne generelt er meget glade for at være en del af skolepatruljen. 

“Eleverne, som står skolepatrulje, er heldigvis overvejende glade og trygge ved arbejdet i langt de fleste tilfælde, og de mærker generelt opbakning fra både store og små, der krydser vejen. Kampagnen ”Pas på skolepatruljen” skal dog minde de morgentravle danskere om at finde tålmodigheden frem, mens skolepatruljen arbejder”, fortæller Liv Kofoed-Jensen, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, til Odder Kommune. 

Der bliver også gjort en ekstra indsats på skolerne og hos politiet, så der kan blive dæmmet op for den urimelige opførsel over for skolepatruljerne. Der er for eksempel blev nedskrevet en bils registreringsnummer af instruktøren fra skolepatruljen, som efterfølgende er blevet givet til politiet, der har taget affære. 

Inde på Odder Kommunes hjemmeside kan du læse flere eksempler på dårlig opførsel over for skolepatruljen og læse mere om den tidligere nævnte undersøgelse. 

Kilde: Redaktionen